vrijdag 27 februari 2015

Ieder kind is uniek


Elma is één van onze invallers die voor langere periode een leerkracht vervangt. Zij werkt twee dagen in de week met haar groep 5 en haar duo-collega Karin staat 3 dagen voor deze groep. Samen hebben ze een plan gemaakt voor de rest van het jaar. De uitgangspunten hierbij waren dat ieder kind uniek is en dus een andere aanpak vergt. Hoe ga je dat doen in als je 23 kinderen 
                                                      in de groep hebt? 

Het eerste dat Elma en Karin hebben gedaan is dat zij doelen gesteld hebben of beter gezegd, ze hebben prioriteiten gesteld. De doelen waren er al. Het belangrijkste vinden zij dat kinderen op het gewenste niveau komen met lezen, rekenen en spellen. De rest van de vakken staan in dienst van deze drie vaardigheden óf zijn door het kind expliciet aangegeven als punten van interesse.

Met de kinderen zijn Elma en Karin uitdrukkelijk op zoek gegaan interesses en hobby’s. In het programma wordt hier veel aandacht aan besteed. Er wordt groepsgewijs gewerkt, want veel kinderen houden van zingen, ballet en voetbal. Deze onderwerpen worden nadrukkelijk ingezet om de leerlingen te ondersteunen bij het lezen, rekenen, spellen. Doen ze ook geschiedenis, aardrijkskunde en N&T? Ja zeker, maar de leerlingen bepalen de onderwerpen die aan de orde komen. Door in deze vakken de interesses van kinderen als basis te nemen en ze te laten kiezen, komt toch het hele curriculum aan bod. Echter, de focus ligt steeds weer op lezen, schrijven en rekenen. Want hierin willen ze het maximale uit de kinderen halen. De andere vakken zijn er slechts om dit proces te ondersteunen. Zo is er meer tijd om te ont-moeten, in plaats van steeds maar moeten en kan je aandacht besteden aan de unieke aanpak die ieder kind nodig heeft.

Karin heeft aangegeven dat zij de aanpak van Elma en Verhalenfabriek prettig vindt. Het geeft focus, maar bovenal ruimte om lessen voor de leerlingen aantrekkelijk te maken. Daarnaast zijn de leerlingen al op jonge leeftijd mede verantwoordelijk voor het leerproces. Dit heeft de sfeer in de klas, die toch al goed was, nog beter gemaakt.

Graag jullie reactie hierop. Onder de reacties verloten we ons boek Verhalenfabriek, inspireren in de klas.

vrijdag 13 februari 2015

Wat lees je juf?


Als we invallen met een Verhalenfabriek-programma hangen we altijd een leestas aan het stuur van onze fiets. Onhandig fietsen, dat wel, maar dat valt in het niet bij het plezier dat de leerlingen er van hebben.

Ik stop er van alles in; Duckies, Topmodel, puzzelboekjes, Jan, Jans & de kinderen, Ajax-krantjes (sorry 010), de krant, een ARTIS-magazine, een paar boeken (!); bijvoorbeeld nu de GVR of De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen, een Mees Kees en een Hoe overleef ik ...

’s Middags beginnen we met 20 minuten lezen en de kinderen mogen dan iets uit de leestas kiezen. Met ogen dicht, gewoon iets pakken of iets uitzoeken. Soms zoeken leerlingen iets uit voor een klasgenoot. Zelf ga ik ook zitten lezen (Wat lees je juf? Vertel ik straks!). Om daarna nog een hoofdstuk uit mijn eigen boek (toevallig een heel leuk boek voor deze groep) voor te lezen.

Zien lezen doet lezen! En: lezen is lezen, dus je kunt ook een Kuifje pakken. Wat maakt het uit. De sfeer in de klas is heerlijk tijdens die 20 minuten want je mag ook onder je tafel lezen, of languit, of op je tafel met je voeten op je stoel. En thuis kun je dit natuurlijk helemaal goed doen; lekker languit lezen. Maakt niet uit wat, al is het de gebruiksaanwijzing van je moeders nieuwe krultang of de spelregels bij Monopolie. Lezen stopt nooit.

Hoe maak jij extra leesmeters in de klas? Stuur me een reactie en ontvang dit boek, gratis!