woensdag 16 april 2014

Taaltip: Paaseieren zoeken


Het is weer bijna Pasen! Wat een heerlijk lentefeest voor de kinderen, met als hoogtepunt het zoeken naar eieren. Om het extra spannend te maken (en stiekem taal in het spel te stoppen) hier een tip: Schrijf op gekookte – of plastic eieren - een letter en een cijfer. 

Verstop de eieren in de tuin of in het huis. Bijvoorbeeld; een ei met 1.H, een ei met 2.A, een ei met 3.A en een ei met 4.S. Als je kind de eieren op volgorde van de cijfers achter elkaar zet, vormen de letters een woord: HAAS!
 

Spreek met je kinderen af dat ze met elk gevonden woord bijvoorbeeld een chocolade eitje kunnen verdienen! Door verschillende kleuren eieren of letters te gebruiken, kun je naar meerdere woorden laten zoeken. Bij oudere kinderen kan je de cijfers weg laten en ze zelf lekker laten puzzelen. Natuurlijk kun je variƫren met lange en korte woorden, afhankelijk van het leesniveau van je kind.

I
n plaats van aan Pasen gerelateerde woorden kun je ook door de letters een locatie laten vormen.
Bijvoorbeeld; ‘achter de boekenkast’ of ‘in de bloempot’. Hier vinden je kinderen hun verrassing (chocolade eitjes of een leuk presentje!). Zo maak je van het zoeken naar eieren een taalrijk avontuur! 

Heb jij ook een taal-paas-tip? Deel hem hieronder, dan krijg je een leuke taal-attentie van Verhalenfabriek!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten