woensdag 3 juni 2015

JP Coen en Michaëlschool bedankt!


Afgelopen vrijdag heb ik een bijzondere dag gehad. ’s Morgens was ik te gast bij de SBO Michaëlschool Amersfoort. De school is een excellente school. Wat betekent dit, even heel kort door de bocht? Allereerst dat er goed les wordt gegeven, dat er een fijn klimaat is en dat er boven verwachting hoge resultaten worden behaald door de leerlingen. De school zag goed verzorgd uit, er waren naast medewerkers ook veel ouders bezig met kinderen (niet alleen hun eigen kinderen). En er heerste rust, geen gehol door de gangen. Het schoolplein was ruim met mooi materiaal en ook hier was een plek waar het rustig was (uiteraard niet het hele plein). Zo kunnen kinderen die even geen prikkels willen hebben zich hier terugtrekken. 

De directeur van de school is Eva Naaijkens, een bevlogen vrouw die het beste uit haar teamleden wil halen, zodat zij weer het beste uit de kinderen halen. Belangrijkste succesfactor van de school is de goede samenwerking tussen de school, de leerkracht en de ouders met als doel: het beste voor het kind. De familie wordt minimaal twee keer door een medewerker van de school bezocht. Dit om een band te creëren met het gezin en om een beeld te krijgen hoe het er thuis aan toe gaat. Wat mij opviel aan de school was dat het eigenlijk niet zoveel anders was dan een gewone basisschool. De leerstof is dezelfde als in het reguliere onderwijs, alleen hebben deze kinderen allemaal een achterstand als ze starten op school. Ook in taal, en daarvoor was ik langsgekomen; Verhalenfabriek, inspireren om te leren is dè methodiek voor begrijpend lezen, ook voor kinderen van het SBO. 

’s Avonds was ik uitgenodigd voor de jaarlijkse afsluiting van het Ouders ontmoeten ouders-initiatief van de J.P. Coenschool in Amsterdam! Dit is één van de weinige ‘goed gemengde’ scholen in Amsterdam, een school die een afspiegeling is van de buurt. De school wil buurtbewoners samenbrengen en zorgt dat ouders elkaar ontmoeten. Dit doen ze, onder andere, door elkaar verhalen te vertellen. De afsluiting bestond uit vier verhalen van ouders. Verhalen zorgen ervoor dat je je onderscheidt van een groep, je wordt een persoon. Met personen willen mensen zich verbinden, en zo kun je op de J.P. Coen als leerling en als ouder optimaal profiteren van de 17 verschillende culturele achtergronden op deze school. Het was een prachtige avond met verhalen, muziek en uiteraard heerlijk eten. Een traditie die al meer dan 10 jaar bestaat. Iedereen in de buurt was welkom, het voelde ook als een warm bad.

Beide scholen hebben zichzelf een heldere functie aangemeten. De Michaëlschool richt zich op kinderen met een IQ van tussen de 60 en de 85, om daar het maximale uit te halen. De hele aanpak is hierop gericht, zo zijn ze Exellente School geworden. De J.P. Coenschool wil buurtschool zijn en dat kan alleen als ze ook echt een rol in de buurt hebben. Zij brengen ouders en andere buurtbewoners van verschillende culturen samen. Ze komen allemaal samen in projecten als verhalen vertellen en muziek maken, maar ouders & leerlingen hebben bijvoorbeeld ook  een multicultureel kinderkookboek en een traktatie-boek uitgebracht. 

Heeft jouw school ook een missie en wil je die delen? Laat een bericht achter om kans te maken op een exemplaar van het boek: Verhalenfabriek, inspireren in de klas, de beste methodiek voor begrijpend lezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten