vrijdag 1 mei 2015

Een nieuw gebouw voor de A. Bekemaschool


Vorige week mocht ik twee lessen verzorgen voor de A. Bekemaschool in Duivendrecht. De officiële opening van het nieuwe schoolgebouw werd die dag, 24 april 2015, gevierd. Marco Dekker en zijn team en alle leerlingen van de A. Bekemaschool gefeliciteerd!

De Bekemaschool staat in Duivendrecht, maar is eigenlijk de meest Amsterdamse school die je je kan indenken. Kinderen vanuit alle achtergronden zitten bij elkaar op school en de sfeer is fantastisch. Daarnaast is het schoolgebouw ingericht volgens de theorie van de leerstijlen van Dunn & Dunn. Dit betekent: geen klassieke leslokalen met bankjes. Nee, elke groep heeft een instructielokaal en daarna mag iedereen een plekje zoeken in de school om te werken. 

Een verdieping van de school bestaat uit kleine instructielokalen en een grote ruimte met tafels, banken, zitkussens waar iedereen kan werken. Kinderen van alle groepen door elkaar heen. Je kan samenwerken, maar je mag ook alleen werken. Je kan overleggen, maar er zijn ook stilte-lokalen. Kinderen krijgen zo veel bewegingsvrijheid én verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces, maar ook voor de sfeer in de school. 

Daarnaast hanteert de school de theorie van de meervoudige intelligentie. Naast de gebruikelijke intelligentiefactoren, waar taal, lezen en rekenen onder vallen, wordt ook aandacht gelegd bij bewegen, dansen, muziek. Dus niet alleen aandacht voor hetgeen wij vinden dat een kind moet leren, nee het kind wordt als uitgangspunt genomen. Je zou zeggen dat dit logisch is, maar zolang wij nog zoveel nadruk leggen op Citoscores, en een hoge score beter vinden dan een lage, dan is dat in de praktijk toch anders. 

Wat mij opviel in de Bekemaschool was dat het gebouw anders is ingericht, het lijkt meer op een kantoortuin bij een hip reclamebureau dan op een school. Wat me verder opviel is dat de school veel mannelijke leerkrachten heeft, bijna de helft van het team. Maar het belangrijkste vond ik dat iedereen zo trots was op de school en wat er allemaal voor nieuwe, leuke en creatieve dingen werden gedaan. Elke leerkracht legt je graag uit wat de school allemaal doet, hoe het werkt met de leerstijlen de meervoudige intelligentie. Er zijn ook nog studiegroepen die onderzoeken hoe ze de aanpak van het onderwijs verder kunnen verbeteren. Ik vind de Bekemaschool een bron van inspiratie. 

Gefeliciteerd! Veel plezier en geluk met jullie nieuwe gebouw, voor het team en alle leerlingen. 

Laat me, in een reactie hieronder, weten hoe jullie leerlingen betrekken bij het leerproces en de sfeer in de school. Als je reageert ontvang je een lespakket Wat wil je worden? voor jouw groep!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten