vrijdag 8 mei 2015

Huiswerk voor ouders & een tip!


Wederom dank voor alle reacties die ik krijg, gedeeltelijk geplaatst bij de blog. De meeste reacties komen echter per mail en velen wijzen me er nadrukkelijk op dat lezen best belangrijk is, maar dat het uiteindelijk gaat om wat een kind wil en kan. Of zoals Marcia in haar reactie schreef: er zijn goede dansers, praters, spelers, musici, tekenaars, etc. (en dat zijn niet allemaal goede lezers). Ik ben het helemaal met haar eens. Wij zijn absoluut niet voor versmalling van de ontwikkeling van kinderen. Wel denken we dat goed kunnen lezen de keuzemogelijkheid in vervolgopleidingen vergroot. Maar ook hier geldt uiteraard: een goede vervolgopleiding is geen garantie voor succes. Het is zelfs zo dat de meest succesvolle mensen veelal geen reguliere opleiding hebben afgerond. Ik geloof dus ook zeker niet in het one-size-fits-all principe.

Veel ouders zijn tegenwoordig kritisch naar leerkrachten en de school. Dit is terecht, maar leerkrachten en de school mogen ook wat verwachten van ouders. Niet de school alleen is verantwoordelijk het maximale uit het kind te halen. De ouder net zo goed. Ouders spelen een grote rol bij de taalvaardigheid van hun kind. Praten, overleggen, onderhandelen, maar ook voorlezen of verhalen vertellen zijn hierbij heel nuttig. Hoe meer taal een kind van huis uit meekrijgt, hoe beter de schoolprestaties, ongeacht het handelen van de leerkracht. Dus ouders, wil je dat je kind het goed doet op school, doe dan veel met je kind en praat erover. Voetballen, tekenen, naar een museum gaan, boodschappen doen, een stuk fietsen, samen naar de bieb, dit zal voor iedereen anders zijn, zolang jij en je kind er plezier aan beleven.

Als laatste een tip. Goed kunnen lezen, zorgt absoluut niet voor levensgeluk. Het maakt een paar dingen echter wel gemakkelijker, zeker als je kind plezier heeft in lezen. Want dan doe je het vaker, dan word je er goed in en dan is het weer leuker. Ben je zelf niet zo'n voorlezer, maar wil je toch met je kind aan de slag met taal, ga dan naar www.brikki.nl. Hier vind je korte verhalen over een leeuwtje. De verhalen zijn makkelijk door kinderen af te maken of in te vullen. De teksten zijn heel geschikt voor beginnende lezers. Deze kunnen per dag een paar verhaaltjes voorlezen voor jou. Jij prijst ze dan de hemel in en ik weet zeker dat daar plezier in lezen uit ontstaat. Want: A reader is a leader... (en wederom: dit geldt niet altijd andersom).

Graag jullie mening over mijn blog. Elke reactie krijgt een gratis les voor zijn of haar groep toegezonden met een plezierige lees- of taalmeter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten