zondag 24 mei 2015

Made in China


Wat weten wij eigenlijk van dat enorme land, die grote onbekende? We zijn er een beetje bang voor en weten niet wat we kunnen verwachten. Jan van der Putten kent China door en door en kan er heel smeuïg over vertellen. De PowerPoint presentatie die hij had voorbereid werkte niet zoals van der Putten zou willen, maar was ook niet echt nodig. Zijn manier van vertellen neemt de luisteraar mee naar het China van nu, waar de inwoners nog steeds met een ongelooflijke snelheid Westerse zaken kopiëren. Hij laat ons zien dat de snelheid waarmee ze dat doen niet altijd een kwalitatief hoogwaardig ‘Made in China’ product oplevert.

Van der Putten pleit er voor dat er in het onderwijs veel meer aandacht komt voor China, omdat de toekomst van de hele wereld in grote mate zal afhangen van de vraag hoe China tevoorschijn gaat komen uit een dubbele crisis: die van zijn eigen ontwikkelingsmodel en die van de wereldeconomie. Komen wij onder Chinese invloedsfeer? Of krijgt China de handen vol aan de eigen problemen? Het grote verschil tussen arm en rijk, de vergrijzing als gevolg van de regeling maar één kind per gezin te mogen krijgen, de binnenlandse corruptie. Geen elementen waarmee China wereldmacht gaat worden.

Voor leerkrachten en docenten heeft van der Putten een heerlijk boek geschreven: ‘De ontdekking van China’. Voor kinderen en volwassenen vanaf 10 jaar. Over een jongen die is geadopteerd door Nederlandse ouders en terugkeert naar zijn land China. Een dagboek-reisverslag waardoor je het land van binnen en buiten leert kennen. Prachtig vormgegeven, alleen daarom al een must voor je leerlingen. Met heel veel foto’s, toegangskaartjes, snoeppapiertjes en suikerzakjes!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten